Dilema trenului rămâne problematică dacă avem pretenția de a o cerceta așa cum a fost construită. Formularea întrebării poate suferi un răspuns în funcție de poziționarea față de eveniment: Ce ai face? și Ce este moral să faci?Răspunsul este întotdeauna fundamentat fie psihologic, fie oportun, niciodată moral. În fapt, nu se răspunde la a doua întrebare, anume Ce este moral să faci?
A lăsa să moară cinci sau a ucide unul poate sugera și faptul că non-acțiunea, evaluată moral, este echivalentă cu acțiunea. Sunt puncte de vedere care reiau această dilemă în forme rafinate și propun că a întoarce spatele unor situații sociale sau de mediu, ne transformă în părți active, participante, care ezită să răspundă la întrebarea Ce este moral să faci? din lașitate cu privire la asumărea un punct de vedere public.
„Jocul” lașității vine să respingă din start o analiză etică pertinentă legată de decizia individului în raport cu locul și rolul său contextual. Punerea accentului pe efectele evenimentului, transformă non-acțiunea părților implicate în acceptarea consecințelor cel mai probabil dezastruoase.
O astfel de judecată consecinționistă poate construi temeiuri pentru respingerea ideii de om ca scop în sine atunci când imaginăm societăți ideale. A imagina indivizi ideali și a-i proiecta asupra celorlalți poate constitui o cale de ieșire, însă nu fără un temei rațional în acord cu realitatea empirică. Traseul deviat ar fi rezultatul direct al știrbirii autonomiei prin punerea în slujba societății a indivizilor a căror scopuri le sunt în același timp servite. Însă scopul și datoria(în sens kantian) nu ar coincide, iar o datorie a priori nu ar putea fi derivată întrucât, deși maxima ar putea fi în conformitate cu datoria, scopul nu va fi întocmai datoria.
Aportul rațiunii în limitele empiricului delimitează nu doar sfera morală când răspundem la întrebarea Ce trebuie să fac?, ci împinge la reevaluarea cauzelor nu prin prisma posibilelor efecte, dar prin caracterul legitim al tipului de judecată pe care-l abordăm.
24.11.2013 • Caiet